torstai 22. elokuuta 2013

Muisto lapsuudenkodista

Tänään oli maalaus- ja tapetointipäivä. Maali oli jo aika jähmeää, mutta kyllä se tähän hommaan vielä kelpasi. Päätin olla maalaamatta turhaan kattoa tai sisäosia, sillä katolle rakennan sen terassin ja leikkipuiston, joten maalaus menisi niiltäosin hukkaan. Sisäkatot maalaan kyllä valkoisiksi, mutta ne tuputtelen sitten jossain välissä valkoisella akryylimaalilla.




Sain neronleimauksen ja päätin rakentaa nukkekotiin irtoseinät, jotka ruuvaisin seiniin kiinni ja seinän ja irtoseinän väliin jättäisin mutterin. Mutteri kohottaa irtoseinälevyä muutaman millin seinästä, jolloin valaistuksen johdot saisi sievästi tapettiseinän alle piiloon kulkemaan. Ja jos joskus kyllästyy näihin tapetteihin, voi seinälevyt ruuvata irti ja tapetoida toisen puolen erilaiseksi.



Irtoseinät on taideliikkeen paspis(paspartuu, passepartout, kyllä te tiiätte)ylijäämäpahveja. Erittäin jämäkkää ja vahvaa matskua. Tapetit on kaikki (sinistä ja valkoista tapettia lukuunottamatta) meidän kodin tapetteja. Päätin, että nukkekoti saa huoneisiinsa samat tapetit, mitä meillä on: keittiöön ruusu, lastenhuoneeseen keltainen hyasintti ja vanhempien makkariin vihreä kukko. Valkoinen tulisi vessaan ja sininen olkkariin. Viljalle jää ihana konkreettinen muisto lapsuuden kodin tunnelmasta. (Meillä on siis asunto myynnissä ja omakotitalo etsinnässä ja olen jo vähän valmiiksi surullinen, että meidän pitää jättää tämä kaunis koti, nyyh! :D Mutta lopulta, koti on ihmiset, tutut esineet, huonekalut, tuoksut...).



Tapetointihommassa apuna liisteri, kumilasta, katkoteräveitsi, leikkuri, kahvia ja irlantilainen tinapilli :D Päivän biisit on olleet Whiskey in the jarr ja Drunken sailor! Välissä piti veivata vielä Ukulelea ja olla perkussionistina miehen kitarahommissa, mutta pääsin onneksi jatkamaan vielä keskeneräistä tapetointihommaa :)




Pikkuruuveja, pora ja mutterit. Tässä vaiheessa kello alkoi jo lähennellä iltapuuha-aikaa. Tai itseasiassa ylittää sen, mutta lapsilla oli omat leikit ruuvien ja kaikenmaailman tilpehöörin kanssa, mitä isin ruuvilaatikosta löytyy, niin sain rauhassa ruuvata seinälevyt paikoilleen. Keittiöön tulee ruusutapetin alle kuultovalkoinen panelointi. Meillä täällä kotona ei sellaista ole, mutta tähän maalaisromanttiseen kotiin ne laitetaan. Ja tietysti se leivinuuni ja olkkarin nurkkaan kaunis kakluuni tai pönttöuuni.



Mahdollisesti vielä toinen maalikerros päälle ja sit seuraavaan vaiheeseen, joka onkin julkisivun laudoitus ja ikkunat sekä sisäseinien tapetointi ja asennus. Mies tuo töistä vaneriliuskoja, 1cm levyisiä lipareita. Teen testimaalauksen ja katson toimiiko ne ollenkaan. Miksei toimisi?

Tänään päänvaivaa aiheutti huonejako, portaat ja tilanpuute! Tulin siihen tulokseen, ainakin tällä hetkellä, että en rupea sahaamaan lattiaa rikki, vaan keksin toisen portaikkoratkaisun. Ainakin köysitikkaat ja korivinssi täytyy rakentaa, mutta ehkä nukkekodin "vanhemmat" on sen verran konservatiivisia, etteivät suostu kulkemaan yläkertaan moisilla vehkeillä ja että portaat täytyy saada. Itse en koskaan tykännyt lapsena nukkekotini portaista: nukkea oli älyttömän hankala kuljettaa ahtaissa portaissa, eikä kaikki nuket mahtuneet portaikosta läpi ollenkaan. Helpompi oli nostaa nukke vaan etukautta yläkertaan. Katsotaan!

Lisäksi tajusin, että pitäähän nukkekodissa olla sauna ja kodinhoitohuone, koska minä haluan valmistaa lauteet, kiukaan ja pesukoneen ja pyykkikorin. Haluan laatoittaa lattiat mosaiikkikuviolla ja ehkä rakentaa pikkuisen kylpyammeenkin. Hillokellarikin olis kiva. Eli luultavasti nukkekoti laajenee vielä kellarikerrokseen. Tai kenties tiluksille tuleekin pihasauna, jonka yhteydessä on khh. :D Ja koska tämä on satua ja leikkiä, minun ei tarvitse ajatella energiatehokkuutta, talvisia lämpökustannuksia ja putkien jäätymistä! Hiphei!

7 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa seurata tätä nukkekodin rakentamista ja kun teet sen vielä jo olemassa olevilla tarvikkeilla! Tosi hieno jo nyt ja odotan jatkoa innolla! Reippaudesta ja pirteydestä jos saisin pienenkin osan... Taisi jo hiukan ilo tarttua, Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Visiot on hurjat ja jopa vähän mielettömät, katsotaan millainen kapistus tästä tuleekaan! Reippautta, iloa ja pirteyttä mulla taitaa olla vaikka muille jakaa... Hyvä jos tätä kautta edes pieniä annoksia muillekin sitä kaipaaville ;)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen projekti! Ja kivan harrastuksen olet keksinyt itsellesi ja tyttärellesi. Tämän projektin jälkeen aloitatkin sitten oman talosi tekemisen :).
    T: Veikan kerhotäti :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Nukkekotitalo onkin paljon kivempi taloprojekti kun ihan oikea taloprojekti :) Terkkuja kerhotädille! (Veikkakin täyttää samana viikonloppuna vuosia, nehän on peräkkäisinä päivinä ne lasten synttärit ja Veikka taitaa saada isiltä oman kalastuspaketin, se on sellainen kalamies. 5-vuotiaalla on jo ihan hyvä olla oma virveli, viehepakki ja sen semmoista? :D).

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä! Ilman muuta 5-vuotiaalla täytyy jo olla omat kalastusvehkeet :)

    VastaaPoista
  5. Vau, mitä olet jo saanut aikaiseksi! Ja upeita ratkaisuja. Hyvä idea ja ihana muisto käyttää samoja tapetteja.

    VastaaPoista
  6. No niin minustakin, melkein täällä tippa linssissä fiilistelin tämän väläykseni kanssa :D Minä se varmaan oon se, joka itkusilmässä muistelee :D

    VastaaPoista